Zaman Yönetimi

Yoğun bir 2014 yılını bitirdim.

Yeni yılın ön hazırlıklarını yaparken daha önce fırsat bulamadıklarımı da yapmaya çalışıyorum. Bunlardan biri de film seyretmek. Listemde bulunan ‘Touching the Void’ (Boşluğa Dokunmak) filmini sonunda seyredebildim.

Filmin konusu, iki dağcının Peru’da çıkılması neredeyse imkansız gözüyle bakılan Siula Grande dağına tırmanmalarının ilginç öyküsünü anlatır. Bu genç dağcılar, zor olduklarını bilmelerine rağmen kendilerine olan güven sayesinde bu maceraya girişirler.

Gerçekten de tırmanmayı başarırlar ama Siula Grande dağından inmek pek o kadar da kolay değildir. Ve dağcılardan Joe’nun başına gelen talihsiz (filmi seyretmek isterseniz diye detay vermiyorum) bir olay nedeniyle dağda mahsur kalır.

Bundan sonra Joe artık tek başınadır ve mücadele etmek, hayatta kalmak için çabalamalıdır.

Günlük hayatta hızla akıp giden 24 saat işte tek başına kaldıktan sonra farklı bir zaman boyutu alır. Bol vaktimizin olduğunu düşünürken birden zaman kavramı gerçekliğini yitirir. Aniden kıymetlenir ve kendimizi sorgulamaya başlarsınız.

Bu nedenledir ki ‘Zaman Yönetimi’ eğitimleri hep biz eğitmenler için zor eğitimdir. Çünkü katılımcılar bizden zamanı yönetmekle ilgili gizli formülleri isterler ama ne yazık ki o formüller bizde yoktur. Sadece zaman denilen kavramın farkındalığını arttırmaya çalışırız. Herkes kendi zamanını kendi dolduracaktır, önemli olan kendi hayatlarından ne bekledikleridir.

İşte dağda mahsur kalan Joe’da kendi beklentilerini belirledi, önceliklerini ortaya çıkardı, tercihlerini doğru yaptı, hedeflerini iyi belirledi ve hayatta kalmak için savaşacak gücü buldu.

Bu sebeple sizlerde kendi zamanınızı doğru yönetmek için Joe’nun yaptıklarını dikkate almalısınız.

Kısaca, eğer zamanı efektif kullanmak istiyorsanız şunlara da dikkat etmeye çalışmanız hayatınızı kolaylaştıracaktır ve zamanınızı kıymetlendirecektir.

  • Hayatınızda her zaman hedefleriniz olsun
  • Hedeflerinize ulaşmak için mutlaka plan yapın
  • Plan yaparken hedeflerinizin önceliklerini de belirleyin
  • Plan yaparken her türlü riskleri ve olasılıları hesaplayın
  • Hedef önceliklerinizi önem sırasına koyun
  • Gereksiz tüm detaylardan uzak durun
  • Kendinize vizyon belirleyin. Unutmayın, eğer vizyon oluşturursanız hedefleriniz vizyonunuza ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yukarıda maddeler olarak sıraladıklarımın yapılması oldukça kolaydır. Yeterki bunları oluşturmak için biraz zaman ayırın.

TABİİ TÜM BUNLARI YAPABİLMEK İÇİN DE ‘İSTEK’ OLMALI.

Zaten filmi merak edip izlemek isterseniz, yukarıdaki maddeleri de dikkate alıp aksiyon almanız için  için gerekli enerjiyi de bulursunuz.

Sevgiyle kalın

Ali Özel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bana Yazın