Anne ve Babaya Koçluk Yapmak

Anne-babaların çocuklarıyla olan ilişkileri çerçevesinde, koçluk yaklaşımını ve buna bağlı temel becerileri öğrenmelerinin, omuzlarına çöken anne-baba olma yükünü doğru taşımalarına yardımcı olacağı kanısındayım.

Anne-baba derken unutmayalım ki tek başına anne ya da tek başına babadan değil, anne ile babanın birlikte oluşturdukları özerk bir bütünden söz ediyorum. Dolayısıyla anne-baba koçluğu nasıl bir anne ya da nasıl bir baba olmak gerektiğini öğreten bir sistem olmuyor. Anne-baba koçluğu “Çocuğumuzla nasıl bir ilişkimiz olmalı?”, “Nasıl bir anne-baba olmak istiyoruz” gibi sorulara cevap bulmaya destek olan, anne-babalara, çocuklarının gelişimlerine olanak sağlayacak şekilde, düşüncelerini, duygularını ve hareketlerini kontrol etmede yardımcı olmayı amaçlayan modern bir yaklaşım.

Sizlere “Nasıl anne-baba olmak istiyorsunuz” diye sorulduğunda genelde nasıl anne- baba olmak istemediğinizi anlatmaya başlarsınız. “Annem beni küçükken çok kısıtlardı, ben çocuğunu kısıtlayan bir anne olmak istemiyorum.” “Ben küçükken aileme hiçbir şey anlatmazdım, benim çocuğum böyle olmayacak” diyebilirsiniz. Gerçekte istediğiniz çocuğunuzu her istediği için özgür bırakmak mı? Yoksa istediklerinin bazılarında özgür bırakıp, sizin uygun görmediklerinizde onu kısıtlamak mı?

Çocuğunuzun yaptığı her şeyi size anlatması mı? Yoksa anlattıklarında sizin istediğiniz gibi davranmış olması mı?

Koçluk işte bu noktada size destek oluyor. Koçluk “Ne yapmak istemediğinize değil, ne yapmak istediğinize” ve bunu nasıl yapacağınıza odaklanıyor. Ne yapmak istediğiniz konusunda düşünmeye, bu konuda çalışmaya ve davranmaya başlıyorsunuz. Bir başka deyişle kural koymamaya, yönetmemeye, patronluk taslamamaya ve bağımlı çocuklar yaratmamaya çalışarak bunu gerçekleştirmeye gayret ediyorsunuz. Çocukları kontrol etmeye daha az gönüllü olarak ve yeni bakış açıları ve davranışları öğrenmeye daha açık olarak, daha sağlıklı çocuklar yetiştirmeye, bu arada anne-baba olmaktan kaynaklanan gerginliği de fazla sırtlamamaya başlıyorsunuz. Çocuklarını kendine güvenen ve sorumluluk sahibi birer kişi olarak yetiştirebilen anne-babalardan söz ediyorum. Bu bir süreç kuşkusuz. Bu süreçte yer almaktan anne-baba olarak hem siz hem de çocuklarınız çok zevk alıyorsunuz.

Aslında hem anne-babalar hem de çocuklar ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar.

Anne-baba olmaya önce kendinize haksızlık etmeden başlamak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bana Yazın