Haritanızı siz çizin……
Şimdi ne demek bu diye düşünüyorsunuz. Evet haritanızı çizin ama öğrenmek ya da unutmamak ya da toplantılarda iyi not tutmak için ‘Zihin Haritanızı’ çizin. Yani harita dediğim zihin haritası. Size bu farklı gelebilir, ama unutmamalı; yaşamak için değişmek gerekir. Alışkanlıkları bir tarafa bırakmak, kendi konfor alanımızdan uzaklaşmak bize yeni şeyleri öğrenmemiz konusunda fırsat yaratacaktır.
Evet günümüz dünyasında ‘değişim’ vazgeçilmez bir kural. Artık tek başına değişim de yeterli değil, ilave edilen bazı kavramlar var;
Bütünlük; Ürün hizmet insan hepsi içiçe. Ayrılmaz bir bütünler. Değişimde bu faktörler de düşünülmeli
Hız; Hiçbir şey eskisi gibi değil, hızla akıp gidiyor zaman. Kimsenin beklemeye tahamülü yok artık. Değişimde de hızlı olmaslın. Yoksa rekabet seni bir anda başka tarafa atar ve yok olursun.
Soyutluk; İşin içerisine duygularda girdi. Yaptıklarınız, karşınızdakinin duygularına da hitap etmeli. Gönül bağı oluşturmalısınız.
Tüm bu kavramlar değişimle beraber düşünülmeli ve uygulanmalı. Eğer bunları uygulayabilirseniz fark yaratabilirsiniz.
Toplumda fark yaratmak istiyorsanız değişimle beraber kendi zihin haritanızı da çizebilirsiniz.
Zihin haritası çizmek ne işinize yarıyacak diye soruyorsanız;
-Hedef oluşturma da
-Not tutmada (okuduğunuz kitapların özetini çıkarmada)
-Raporlama yaparken
-Sunum hazırlıklarında
-Bilgi ve kavramları planlarken
Tüm bunları zihin haritası çizerek yapabilirsiniz. Bu zihin haritasını nasıl çizebileceğinizi aşağıda görebilirsiniz.
1. Ana konu merkeze yerleştirin Belirlemiş olduğunuz konu başlığını, kağıdınızın merkezine KALIN BÜYÜK HARFLER
ile yazın. Yanına o konuyu çağrıştıracak bir resim ya da simge çizin. Hayal gücünüzü kullanın!
2. Temel başlıkları, merkez etrafındaki kollara büyük harflerle yazarak yerleştirin Ana konuyu destekleyecek temel alt başlıkları, merkezden çıkan kalın dallara yazın. Gerekli gördüğünüz başlıkların yanına, o başlığı en güzel şekilde ifade edecek sembolü, resmi, şekli vb. çizin. Ancak, dalları çizerken, merkezde bulunan ana konu başlığı etrafında, eşit açılarda olmasına özen gösterin. Bunun daha sonraki aşamalarda işinize çok yarayacağını söyleyebilirim. Yine dalların çiziminde farklı renkleri kullanmaya dikkat edin.
3. Daha sonra kolları alt başlıklar kullanarak detaylandırın Temel Başlıklar, ince dallar yardımıyla detaylandırılır. İnce dallara, temel
başlıkları destekleyici alt başlıklar yazılır. Sembol yada şekillerle görselleştirilir. Sembollerle destekleme yaklaşımı, sağ beyin için önem taşımaktadır. Zihin haritanızı hazırlarken en çok kullanacağınızı düşündüğünüz (kendinize özgü) her anahtar kelime için bir sembol (şekil, resim vb.) belirleyebilirsiniz.
4. Haritanızın tümünü inceleyerek alt başlıkları birbirleriyle ilişkilendirin yaptığınız kağıt üzerindeki tüm temel ve alt başlıkları gözden geçirin.
Birbirleriyle ilişkili olanları tespit ederek, farklı renkte bir kalemle ilişkilendirin. Beyninizin, sizden bağımsız yaptığı iş de, bundan farklı değildir. Bu yöntemi kullanarak, beyninize yol gösterebilirsiniz. Bu bağlantılar, yeni bilgilerin anlaşılmasında yada planların yapılandırılmasında
önemli görevler üstlenirler.
Gördüğünüz gibi uygulaması oldukça basit, sadece biraz alışmanız için birkaç örnekleme yapmamız gerekli. Bu uygulamayı gerçekleştirdikçe sizin için daha basit olacak ve işiniz çok kolaylaşacaktır.
Zihin haritasına başka bir benzeyen de ‘kavram haritası’ vardır. Bu konuyuda başka bir yazı da sizlerle paylaşıyor olacağım.
Zihin haritasına bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.